• Back to Website

 • Press Releases

 • News & Facts

 • Events

 • To go back at the
  website click the link
  below or use the top
  menu links.

  go back
 • See all the press releases,
  articles, interviews and
  media generated by
  Master Chem Oil

  read more
 • Here you can find all the
  info regarding our company's
  evolution and performance.


  read more
 • Events organized by MASTER CHEM OIL, industry conferences and meetings, trade shows and all event
  related information  events area

Eliberarea rezervelor, o sabie cu doua taisuri

Pretul la titei e prins ca intr-o menghina, intre doua forte majore. Posibilitatea de crestere din cauza eventualei intreruperi a exporturilor iraniene, pe fondul crizei din regiune si nevoia de scadere, datorata slabirii economice la nivel mondial – datorata tocmai cresterii excesive a pretului la titei. Posibila eliberare a rezervelor strategice de titei la nivel mondial devine astfel o sabie cu doua taisuri. Daca conflictul iranian se accentueza in urmatoarele luni, intreruperea totala a exporturilor de titei ale acestei tari, adica 2,5 milioane de barili pe zi, devine probabila.

Anul trecut, eliberarea din stocurile strategice in suma de aproximativ 60 milioane de barili au compensat lipsa celor 1,3 milioane de barili pe zi, din exporturile libiene. In situatia actuala, e vorba despre un volum aproape dublu de titei care ar putea disparea de pe piata. Eliberarea rezervelor strategice ar putea sa nu aiba efectul dorit, ar putea sa nu influenteze pe termen lung piata si astfel sa nu reuseasca sa diminueze pretul barilului de petrol cu mai mult de 4 – 5 dolari SUA! Pretul la titeiul de tip BRENT ramane astfel pentru a cincea saptamana consecutiv in intervalul de fluctuatie 122 – 126 dolari SUA. De la inceputul lunii martie 2012, cotatia a ramas intr-un interval de variatie de patru dolari SUA; orice scadere sub nivelul de 122 dolari SUA/baril s-a dovedit o noua oportunitate de cumparare. Observam, cu o singura exceptie, ca nivelul de 126 – 126,40 dolari SUA s-a dovedit a fi un nivel de rezistenta, o buna oportunitate pentru participantii din piata de a-si marca profitul si de a reintra in pozitii de cumparare in zona 122 – 123 dolari SUA/baril. Mentinerea cotatiei la acest nivel a fost sustinuta si de faptul ca indicii principali ai bursei din SUA au atins niveluri record pentru ultimii patru ani, cotatia la titeiul de tip WTI – specific zonei americane a crescut pana aproape de nivelul de 110 dolari SUA/baril, iar economia SUA a avut date economice foarte bune in ultimele trei luni de zile.

Perspective

In urmatoarea perioada merita sa fim atenti la evolutia pietelor financiare internationale si spun asta pentru ca, daca ne uitam in ultimii doi ani, am avut aceeasi situatie: o crestere mare in primele trei – patru luni ale anului, urmata de o corectie masiva in luna mai. Pana acum scenariul este identic si exista riscul ca o corectie a cotatiilor indicilor bursei americane sa duca la o corectie la fel de mare a pretului la Brent. Bineinteles, doar in conditiile in care nu vom avea o inrautatire a situatiei din Iran, caz in care acest scenariu nu mai este valabil. Din analiza de tip Fibonacci, se observa ca intervalul de 120 – 121 dolari SUA/baril este si va fi o zona de suport puternic, existand astfel riscul ca pretul sa nu poata scadea sub acest interval. Daca pretul va scadea sub 120 dolari SUA/baril, din punct de vedere tehnic, aceasta scadere se va accelera. Cu siguranta se vor executa foarte multe ordine de stop/loss si cotatia poate sa ajunga sa scada pana in zona de 116 dolari SUA/baril.

Iranul este cheia

Paradoxul este faptul ca marea majoritate a jucatorilor din piata incearca sa se pozitioneze pentru o eventuala crestere a pretului, crestere care poate fi foarte mare, depinde de evolutia situatiei din Iran. O eventuala scadere ar fi totusi „limitata“, fiind putin probabil ca si in cazul unei scaderi masive a cotatiilor, chiar si sub nivelul de 110 dolari SUA/baril preturile sa nu revina rapid peste nivelul de 120 dolari SUA/baril, tot din cauza Iranului. Cred ca singurul scenariu in care putem vedea o prabusire a cotatiilor spre sau chiar sub nivelul de 100 dolari SUA/baril ar fi sa avem date certe ca situatia din Iran „se va rezolva” (renuntarea la asa-zisul program de cercetare nucleara si permiterea accesului organismelor internationale de control in locatiile unde se presupune ca se dezvolta acest program) corelata cu o corectie a burselor si o eventuala apreciere a dolarului american. In opinia mea, este putin probabil ca situatia din Iran sa evolueze rapid intr-un mod pozitiv si aceasta posibila rezolvare sa se mai si suprapuna cu corectia burselor.

Analiza pretului

Premiul platit pentru cumpararea de optiuni cu preturi de exercitare in afara pietei (out of money) este in continuare mare, in primul rand din cauza volatilitatii pretului. Ca un exemplu, pentru cumpararea unei optiuni de tip “put”, cu maturitate pana in luna iulie 2012 si pret de exercitare 110 dolari SUA/baril, prima platita este de 2,34 dolari SUA/baril; pentru cumpararea unei optiuni de tip “call”, cu maturitate pana in luna iulie 2012 si pret de exercitare 130 dolari SUA/baril, prima platita este de 3,95 dolari SUA/baril. Cu toate ca in aceste conditii de piata nu este recomandata utilizarea analizei tehnice, imi mentin parerea ca acest tip de analiza trebuie avuta in vedere in orice moment. Un bun exemplu in acest sens mi se pare ultima saptamana a lunii februarie. In acea perioada, cotatia la sortimentul de tip Brent trecuse peste nivelul de 120 si era la 125 dolari SUA/baril, din cauza tensiunii din Iran evident, iar comentariile din piata dadeau ca „sigur” faptul ca in scurt timp vom vedea nivelul de 135 dolari SUA/baril. Mai mult, se faceau parelele istorice, atunci cand pretul la titei s-a dublat, tot din cauza situatiei din Iran, in anii ’70. Daca ne uitam pe graficul privind evolutia zilnica a pretului la Brent, incepand cu 23 februarie, indicatorul tehnic RSI (Relative Strength Index) se afla peste nivelul de 80, aratand faptul ca pretul se afla intr-o zona de supra-cumparare, care reprezinta un semnal puternic de vanzare, situatie identica aproape cu luna aprilie a anului trecut, cand acest indicator a avut o valoare maxima de 79. Castigatori pe termen scurt au fost cei care au tranzactionat pe baza acestui semnal; pretul a scazut in urmatoarele trei zile pana la 120,50 dolari SUA/ baril, iar cei care au tranzactionat (au cumparat) pe baza sentimentului ca pretul va creste peste 130 dolari SUA/baril au avut de asteptat.

de Dan Berendel, Trader international cu produse petrochimice, Presedinte Master Chem Oil

SURSA: PETROLEUMREVIEW

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Newsletter:

Contact us:

RO - BUCHAREST
10, World Trade Center, Montreal Square
Entrance D, 2nd floor,
Bucharest, Romania

E -mail: office@masterchemoil.com
Phone: +40-21-202 90 78
Fax: +40-21-224 08 60

 

MASTER CHEM OIL LTD.  © 2011  |   Privacy