• Back to Website

 • Press Releases

 • News & Facts

 • Events

 • To go back at the
  website click the link
  below or use the top
  menu links.

  go back
 • See all the press releases,
  articles, interviews and
  media generated by
  Master Chem Oil

  read more
 • Here you can find all the
  info regarding our company's
  evolution and performance.


  read more
 • Events organized by MASTER CHEM OIL, industry conferences and meetings, trade shows and all event
  related information  events area

Criza iraniana genereaza noi tensiuni pe piata petrolului

Analiza realizata de dl Dan Berendel, Presedinte Master Chem Oil pentru PetroleumReview.ro – revista online a Petroleum Club.

La fel ca si anul trecut, evolutia pretului la petrol este strans corelata cu presiunile geopolitice din Orientul Mijlociu, mai precis cu evolutia situatiei din Iran. Cred ca de aceasta data situatia este mult mai complexa decat anul trecut si poate avea ca rezultat o crestere mult mai spectaculoasa a pretului petrolului Brent. Daca anul trecut pretul la Brent a crescut cu 20% din cauza evenimentelor din Egipt si Libia, de aceasta data o sistare a livrarilor de petrol din Iran poate duce la o crestere a preturilor de 40 -50%. Iranul este al doilea exportator din cadrul OPEC, dupa Arabia Saudita, si al treilea la nivel mondial, dupa Rusia. Sanctiunile impuse in vara anului 2010 au avut repercusiuni negative asupra economiei Iranului. Totusi, numai 20% din exporturile de petrol iranian merg catre Europa, 20% catre China, 17% catre Japonia, 16% catre India, iar restul catre alte state. Decizia de la inceputul acestui an a UE de a sista de la 1 iulie importurile de petrol din Iran a agravat tensiunile deja existente. Embargoul va fi aplicat in mod progresiv, tocmai pentru a evita scumpirea excesiva a barilului. Mai mult, se estimeaza ca productia de titei din Libia sa ajunga la nivelurile de dinaintea izbucnirii conflictului pana la inceputul lunii iunie, iar Arabia Saudita a declarat ca isi poate mari productia pentru a inlocui exportul de titei iranian catre Europa. In replica, parlamentul iranian ar putea aproba, pana la sfarsitul lunii, un proiect de lege privind sistarea livrarilor de petrol catre tarile europene cu efect imediat.

Stramtoarea Ormuz inflameaza cotatiile

Tot ca o replica la acest embargou, Iranul a amenintat, in repetate randuri, cu inchiderea Stramtorii Ormuz prin care circula 20% din titeiul exportat in lume. Evident, in aceasta situatie exista solutii tehnice privind transportul titeiului prin conducte la Marea Rosie sau in Golful Oman pentru a evita traficul maritim prin Stramtoarea Ormuz, dar, cu siguranta, preturile vor creste din cauza riscului mare de conflict militar in zona Golfului. Toata aceasta situatie este generata de refuzul Iranului de a-si stopa programul nuclear. FMI estimeaza ca in cazul unei intreruperi totale a aprovizionarii statelor europene cu petrol Iranian, pretul aurului negru s-ar putea scumpi cu 20-30%. De asemenea, exista riscul ca si alte state non-europene sa decida incetarea importurilor de petrol iranian. Totusi, acest lucru este putin probabil avand in vedere ca cel mai mare cumparator de petrol iranian este China, iar o astfel de decizie va duce la cresterea preturilor. Pe de alta parte, trebuie sa ne gandim ca aceasta situatie este totusi in folosul celorlalte state exportatoare de petrol, o extindere a embargoului si mentinerea tensiunii in zona Golfului ar duce la cresterea preturilor la titei si la marirea exporturilor din partea acestor state. Deocamdata decizia UE nu a dus la cresterea pretului la petrol, cotatia titeiului de tip Brent se mentine de la inceputul anului in jurul valorii de 110 dolari/baril. Multi analisti resping categoric o explozie de proportii a preturilor petrolului din cauza Iranului, in opinia lor existand suficiente alte elemente care ar putea contrabalansa o eventuala crestere. Totusi, aproape toti sunt de acord ca acest pret se va mentine ridicat si in acest an. Parerea mea este ca in acest an exista toate premizele ca pretul la titeiul Brent sa se mentina peste valoarea de 100 dolari/baril, dar cat de mult va creste este greu de spus avand in vedere ca aceasta posibila crestere depinde de evolutia situatiei din Iran. Exista oricand posibilitatea ca Iranul sa revina la masa negocierilor si sa discute o eventuala ridicare a embargoului impus de UE. In acelasi timp exista si posibilitatea ca Iranul sa treaca la fapte si sa blocheze Stramtoarea Ormuz. Daca va reusi acest lucru, chiar si pentru o scurta perioada de timp, vom asista la o crestere rapida a pretului la titeiul Brent.

 

Sursa: www.petroleumreview.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>
Newsletter:

Contact us:

RO - BUCHAREST
10, World Trade Center, Montreal Square
Entrance D, 2nd floor,
Bucharest, Romania

E -mail: office@masterchemoil.com
Phone: +40-21-202 90 78
Fax: +40-21-224 08 60

 

MASTER CHEM OIL LTD.  © 2011  |   Privacy